Ik wil een vakman: inhuren worden

De Vakman Arjen Pronk biedt hulp aan Oeka´ners

Direct een offerte aanvragen

De Vakman Arjen Pronk biedt hulp aan Oekraïners

De Vakman Arjen Pronk biedt hulp aan Oekra´nersVan onze Vakman Arjen Pronk uit Wormerveer ontvingen wij een bericht dat wij graag met jullie willen delen. Arjen’s vrouw Helmine heeft een aantal jaren in Oekraïne gewoond en gewerkt en daar vele contacten, vrienden en kennissen. Zij hebben een van deze vrienden opgehaald en in huis genomen. Graag delen wij hun verslag van deze tocht en steunen hen in hun hulpvraag.

 

Op dit moment vangen zij vrienden uit Oekraïne op in eigen huis. Via een hulporganisatie in Beregowo waar zij persoonlijke contacten mee hebben zoeken zij financiële hulp voor een ziekenhuis in Beregowo, een plaats in het westen van Oekraïne, waar de medicijnen op raken. Deze organisatie kan vanuit Hongarije medicijnen aan medicijnen komen, maar daar is wel geld voor nodig.

 

Wilt u onze Vakman Arjen Pronk en zijn familie steunen in deze actie. Dan kun u doneren via het rekeningnummer van de Kerk van de Nazarener in Purmerend. Je gift is hierdoor aftrekbaar omdat de kerk een ANBI registratie heeft. Het nummer is: NL47RABO0117282685, o.v.v. hulp aan Oekraïne

Onderstaand vindt u het hele bericht welke wij hebben ontvangen.

 

Eerste bericht van 28 februari 2022

Lieve mensen,

 

We sturen deze mail omdat jullie in de afgelopen dagen betrokken zijn geweest en ons hebben gesteund bij onze reis naar de Oekraïense grens.
In de eerste plaats: Dank je wel!!! Het was heel erg fijn om te ervaren dat er zoveel mensen zijn die willen helpen.

De meesten van jullie hebben maar een stukje van ons verhaal/onze reis meegekregen. Daarom willen we in deze mail iets vertellen over de reis van Kristie en de kinderen. En over de mogelijkheden om de mensen in Oekraïne te helpen.

Iets over de achtergrond
Van 2002 tot 2006 woonde Helmine in Oekraïne. In die tijd ontstond er een opvang voor vrouwen in haar huis. Kristie is toen als 14-jarig meisje bij haar komen wonen. Ze was dakloos en helemaal alleen. Intussen is ze getrouwd met Egyik hebben ze drie dochters. (Jasmin, Erika en Evelina) Ze wonen in het plaatsje Sakhnovshchyna, vlakbij Charkov. In de afgelopen jaren hebben wij hen ondersteund met het kopen en verbouwen van een huis. Afgelopen zomer en met de jaarwisseling zijn we bij hen geweest.

De reis
In de afgelopen weken hadden we intensief contact met hen, ze waren toen al aan het overwegen om uit Oekraïne te vertrekken en naar ons toe te komen. Vorige week ging het niet goed met de gezondheid van Egyik en hij is afgelopen zondag geopereerd. Dinsdag kwam hij uit het ziekenhuis en zijn ze begonnen met de voorbereidingen om te vertrekken. Ze hebben een Lada van 17 jaar oud, die moest gerepareerd worden. Ze moesten voldoende benzine meenemen in flessen, contant geld pinnen, powerbank kopen, eten voor onderweg etc. Het was de bedoeling dat ze donderdagmorgen zouden vertrekken. Maar… donderdag vroeg in de morgen begonnen de bombardementen…. De banken gingen dicht, de winkels waren leeg, alles stond stil.
Omdat ze alles al hadden verzameld, konden ze donderdagavond vertrekken.
Ze hebben er 44 uur over gedaan om in de buurt van de grens met Polen te komen. We hadden voortdurend contact met elkaar en via whatsapp stuurden ze hun locatie, zo konden wij aanwijzingen geven voor de beste route. Ze hebben onderweg gehoord dat er een bom ontplofte en zagen de rook. Ze hadden heel veel file, de auto werd steeds slechter, de laatste kilometers deed de koppeling het helemaal niet meer.
Intussen waren er duizenden mensen bij de grens er stond er een rij van meer dan 10 kilometer met auto’s. Toen ze 35 kilometer vanaf de grens waren, gebeurde er iets wonderlijks. De auto hield er helemaal mee op! Op dat moment kwam er iemand naar hen toe die vertelde ze bij een station waren. Dat ze heel snel naar het perron moesten gaan, omdat over 10 minuten de laatste trein naar de grens zou vertrekken.
Ze hebben hun tas met documenten gepakt en verder alles achtergelaten in de auto, en zijn met de kinderen naar het station gerend. Ze hebben de trein gehaald en kwamen zo bij de grens. Daar stonden ook al duizenden mensen.
Er waren soldaten die alle mannen tegenhielden. De mannen moeten in Oekraïne blijven om mee te vechten. Egyik ging er van uit dat hij tegengehouden zou worden. We hadden een beetje hoop dat hij doorgelaten zou worden, omdat hij de hechtingen kon laten zien van zijn operatie. Maar helaas maakte dat geen indruk.
Kristie en de kinderen zijn doorgelopen, er was daar totale chaos, Kristie heeft zich letterlijk naar voren geschreeuwd en gevochten samen met de kinderen.

’s Nachts om 2 uur waren ze de Oekraïense grens over. Ze werden door een hele aardige Poolse politieman naar de Poolse grens gebracht. Wij hadden ons verspreid en stonden bij verschillende plekken waar mensen de grens over kwamen. Xander stond op de goede plek! Hij zag ze. We hadden een hotel in de buurt geboekt. Om 5:00 waren we daar en zijn we gaan slapen. Via een collega hadden we contact met mensen in Polen. Daar zijn we ’s morgens heengegaan. Zij hebben hen verwend met schone kleding, speelgoed en eten. Toen zijn we naar huis gereden.
Egyik is teruggegaan naar de auto. Hij is daar nu (maandagmorgen 28/2) nog. Hij heeft hulp bij het repareren van de auto. Als de auto het weer doet gaat hij naar Beregowo, vlakbij de Hongaarse grens. Daar heeft hij familie en vrienden. Hij is helemaal kapot, verdrietig, en heel dankbaar dat zijn gezin veilig is.
We hebben contact met hem en ondersteunen hem waar we kunnen.

De situatie aan de grens
Aan de Oekraïense kant is er complete chaos. Duizenden mensen die al dagen voor de grens zitten. Kleine kinderen worden relatief snel doorgelaten, zonder kinderen is het heel moeilijk om verder te komen.
Het is indrukwekkend hoe goed alles is geregeld aan de Poolse kant! Toen ze de grens over kwamen, werd hen gevraagd waar ze heen wilden. Er is opvang bij de grens, er zijn bussen die mensen naar de steden brengen. Er is eten, kleding, er worden telefoonkaarten uitgedeeld. Echt heel bijzonder om te zien.

Hoe kunnen we helpen?
Veel mensen hebben gevraagd hoe ze kunnen helpen.
Toen we vannacht thuiskwamen, stonden er al dozen met kleding en speelgoed. Dat is heel erg fijn! De komende dagen gaan wij kijken wat er nog nodig is voor Kristie en de kinderen. (verzekering etc.)
Verder hebben we contact met 2 kerken in Oekraïne. (in Sakhnovshchyna en in Beregowo) We gaan kijken of het mogelijk is om daar geld heen te sturen of op een andere manier te helpen. Als we een manier vinden om de mensen daar te helpen, laten we aan jullie in een korte mail, weten hoe jullie kunnen helpen.

 

Heel erg bedankt voor alle aandacht, hulp en steun!

Namens Kristie, Jasmin, Erika, Evelina,

Tweede bericht van 6 maart 2022

Lieve mensen,

 

Zoals de meesten van jullie weten, hebben we sinds vorige week zondag een Oekraïens gezin in huis. De moeder kent Helmine nog als jong meisje in het vrouwenhuis wat ze 20 jaar geleden in Oekraïne heeft opgestart. Helaas is de vader nog steeds in Oekraïne en probeert er daar het beste ervan te maken.

Wij krijgen veel spullen aangeboden en zijn daar heel blij mee. We hebben na een week inmiddels meer dan voldoende kinderkleding en speelgoed!

 

Velen van jullie gaven aan te willen helpen, en we hebben nu een concrete hulpvraag:

In Beregowo, een plaats in het westen van Oekraïne, staat een ziekenhuis waar de medicijnen steeds meer op raken.

De grootste medicijnenfabrikant staat in Charkov en om deze stad wordt zwaar gevochten. Er is een groot accuut tekort aan medicijnen.
Ze vertelden zaterdag dat ze nog voor 3 dagen morfine hadden, daarna is het op.

 

De hulporganisatie in Beregowo, waar Helmine voor heeft gewerkt, heeft contact kunnen leggen met een fabriek in Hongarije waar ze voldoende medicijnen kunnen kopen.

Hier is wel geld voor nodig. Deze organisatie wordt geleid door een lokaal echtpaar, dit zijn heel betrouwbare mensen.

 

Als jullie willen doneren, kan dit via het rekeningnummer van de Kerk van de Nazarener in Purmerend . Je gift is hierdoor aftrekbaar. Het nummer is: NL47RABO0117282685, o.v.v. hulp aan Oekraïne

Even voor de helderheid; dit is geen officiele actie vanuit de Kerk van de Nazarener, er komen nog acties vanuit de kerk.

 

Op dit moment stelt de kerk het rekeningnummer beschikbaar, zodat het ziekenhuis in Beregowo (en mogelijk andere ziekenhuizen) zo snel mogelijk voorzien kunnen worden van medicijnen.

Wij verzamelen het bedrag en zullen met regelmaat de bedragen door gaan sturen.

De eerste storting staat voor komende dinsdag gepland.

 

Super bedankt voor alle steun, we voelen ons gedragen door iedereen die meeleeft.

 

Hartelijke groet,

Arjen en Helmine