Ik wil een vakman: inhuren worden

En toen kwam corona om de hoek

Aanmelden als Vakman

En toen kwam corona om de hoek

Begin maart had ik al echt niet te klagen als het gaat om werkvoorraad, de komende maanden staat er genoeg in de planning. Ook blijven de klusaanvragen maar komen en die zullen echt moeten wachten tot er weer ruimte in planning is. Maar toch kreeg ik last van de Coronapandemie, omdat ik zelf ziek ben geworden.

 

Eerst dacht ik van het zal wel een gewone verkoudheid zijn, ik woon immers in Friesland en daar is geen corona. De werkzaamheden bij een klant waren net afgerond en ik was steeds binnen en dan weer even buiten aan het werk. Dus een verkoudheid was voor de hand liggend. In die week van afronding werden de eerste corona-maatregelen opgelegd en belde mijn volgende klant op om de verbouwing uit te stellen i.v.m. Corona. Ze behoorden tot de risicogroep en wilden niet het risico lopen straks in een half verbouwd huis te zitten als de regering toch besloot alles stil te leggen. (in andere landen was dat toen al het geval)

 

Ik dacht toen nog, dat komt mooi uit. Kan ik even lekker rustig aan doen, mijn administratie bijwerken, thuis wat klusjes uitvoeren en wat kleine klussen bij klanten die gevraagd hebben of ik langs wil komen als ik tijd heb. Maar dat pakte toch even anders uit. Ik werd zieker en zieker en kreeg bijna geen lucht, dus toch de huisarts maar even bellen. Die hoorde mijn verhaal aan en concludeerde dat ik een flinke verkoudheid had met longontsteking, maar over Corona hoefde ik me geen zorgen te maken. Dat veranderde later die week toen ook mijn vrouw klachten had en werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze testte positief voor Corona, nu was duidelijk dat ook ik Corona had. Hoewel ik niet ziek genoeg was om opgenomen te worden, had ik niet eens de energie om mijn administratie te doen. Ja en dan staat alles stil en komt er ook niets meer binnen.

Blij met Broodfonds

Gelukkig had De Vakman organisatie een paar jaar terug het initiatief genomen om ons Vakmannen te informeren over de mogelijkheden van een Broodfonds als alternatief voor de dure Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Samen met 31 Vakmensen (er zijn ook leden van buiten De Vakman organisatie) hebben we april 2018 het Broodfonds De Vakman 4 ALL op gericht. En hoewel je hoopt hier nooit een beroep op te hoeven doen was ik toch heel blij dat ik dat nu wel kon doen. Waar je bij een verkoudheid een paar dagen niet zo fit bent, is dat bij Corona wel even anders.

Het is nu eind juli en ik voel me nog niet fit. Ik probeer te werken, maar heb vooral wat lichtere klussen ingepland, begin later aan mijn dag en hou vroeger op, tussentijds neem ik vaker even een pauze. Voorheen ging ik ’s avonds nog even naar een klant om een klus op te nemen, daar heb ik nu simpelweg geen energie mee voor. Ik werk zeg maar op halve kracht.

 

Voorheen had ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat de premie voor mij te hoog was en de dekking te beperkt. Met het Broodfonds heb ik iedere maand een inleg die past bij mijn bedrijfsinkomsten, ook het uitkeringsniveau van het Broodfonds is daarop aangepast. Waar ik niet mee zit zijn al die kleine lettertjes die het moeilijk maken om een beroep op de uitkering te doen. Een mail naar het broodfondsbestuur om me ziek te melden en vervolgens hebben we regelmatig contact over hoe het gaat. Niet het type contact van een bureaucraat die zo snel mogelijk van me af wil, maar iemand die vraag hoe het mij is en geïnteresseerd is in mijn situatie.

 

Broodfonds De Vakman 4 ALLBij het Broodfonds wordt je inleg op een eigen spaarrekening gestort en blijft het bedrag dus ook van jou, minus een kleine administratievergoeding. De uitkering van het Broodfonds is een schenking van alle overige leden en daarom hoef je er geen belasting over te betalen. Natuurlijk wil je zo min mogelijk een beroep op doen op het Broodfonds, maar wat ben ik blij dat ik hier nu lid van ben.

 

Voor ondernemers die getroffen zijn door de regeringsmaatregelen m.b.t. de coronacrisis heeft de overheid veel noodmaatregelen getroffen. Ziek zijn door Corona valt daar niet onder. Ik heb voldoende werk in het voren en mits mijn gezondheid het toelaat kan ik ook volop aan het werk. Zonder het Broodfonds had ik daarom zonder inkomen gezeten en had ik er een grote kopzorg bij gehad. Nu kan ik mijn vaste lasten betalen en beter de tijd nemen om te herstellen. Nu ik weer voor de helft aan het werk ben en er weer geld van klanten binnenkomt, is er ook afgesproken dat ik mijn uitkering word afgebouwd. Hier heb ik iedere maand even contact over met het Broodfonds.

 

Kortom ik ben blij dat De Vakman organisatie voor ons naar een betaalbaar alternatief heeft gezocht voor de dure arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en ons hier duidelijk over heeft geïnformeerd. Hierdoor hebben we nu een stabiel Broodfonds en zijn mijn collega Vakmannen en ik verzekerd van inkomen bij ziekte. Mijn Vakman contributie en Broodfonds kosten samen bijna net zoveel als een reguliere arbeidsongeschiktheid verzekering. Je krijgt dan nog veel meer ook. Dus je snapt wel dat ik blij ben met De Vakman en zijn Broodfonds.

 

De Vakman Sjoerd Koster

Leeuwarden, juli 2020

 

Meer weten over hoe een broodfonds werkt? Klik hier en bekijk het filmpje